Öckerö drar in elevernas hågkomstresor

- Nu drar dessvärre den borgerliga alliansen i Öckerö kommun in elevernas resor till koncentrationslägret Auschwitz, där de på plats kunde se allt det fasansfulla som skedde där, poängterar, Jan Åke Simonsson (S).
Jan Åke Simonsson (S)

– Det här sker tråkigt nog i vår kommun samtidigt som regeringen förstärker satsningen på hågkomstresorna och understryker vikten av att skapa en bättre förståelse för vad som kan hända när vi låter hat mot varandra växa och få utrymme.

– Jag har därför ställt en fråga till barn o utbildningsnämndens ordförande från Kristdemokraterna, varför har resorna prioriterats bort och vad kommer eleverna att erbjudas istället? – Hoppas verkligen att jag får ett utförligt svar den 27 februari på kommunfullmäktiges möte, tillägger han.

 

Interpellation till barn o utbildningsnämndens ordförande

Den 27 januari var det Förintelsens minnesdag. För varje år blir det färre överlevare kvar från de nazistiska koncentrationslägren. Det gör att det kollektiva minnet riskerar att glömma de hemskheter som begicks där.    För att fortsätta hålla liv i minnet och vad som hände o vaccinera kommande generationer mot antisemitism och totalitära ideologier behövs kunskap o utbildning.De som besökt att koncentrationsläger går inte därifrån oberörd. Intrycken tar man med sig. Under flera år har elever från Öckerö kommun kunnat besöka Auschwitz. Dessa pengar har nu dragits in i barn o utbildningsnämndens budget för 2020. Konsekvenserna av detta oroar mig.

Min fråga till barn o utbildningsnämndens ordförande är.

  • Hur säkerställs att arbetet mot antisemitism o totalitära ideologier fortsätter för eleverna i Öckerö kommun när resorna till Auschwitz upphör.

Jan Åke Simonsson (s)

facebook Twitter Email