Från rösträtt till porrfilter

- Marlene Segerson satte verkligen färg på vårt första öppna möte, när hon berättade om allt från kvinnors kamp för rösträtt i början av 1900-talet till dagsaktuella frågor, som t.ex. porrfilter i skolorna, anser Lena Berglund, S-kvinnoföreningens ordförande.

 

Marlene Segerson, distriktsordförande för          S-kvinnor i Göteborgs-området

Marlenes historieskildring om klass- och kvinnokamp startade i början på 1900-talet. Den epoken ansåg hon skildrats bra i tv-serien Svenska Hem eller Fröken Frimans krig som handlade om kvinnor som skulle starta en kooperativt ägd butik.

 

 

Kvinnlig rösträtt

– Kampen för kvinnlig rösträtt var lång och hård, de fick höra om och om igen att kvinnor inte var skapta för att delta i politik, underströk hon. Men de lyckades till slut och i år 2019 är det hundra år sedan förslaget om kvinnlig rösträtt gick igenom. Först i riksdagsvalet år 1921 fick kvinnorna rösta för första gången.Sedan rösträttskampen är det många frågor som stått i rampljuset, som t.ex. ledighet vid barns födelse, särbeskattning, föräldraförsäkring, rätten till självvald abort och jämställdhetslagen mm.

Stora skillnader fortfarande

– Det finns dessvärre fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män när det gäller lön, villkor och möjlighet att påverka sin arbetssituation, konstaterar hon. Därför anser vi S-kvinnor att en jämställd arbetsmarknad måste bli verklighet. Det finns en film på nätet med barn, som på ett bra sätt illustrerar lika lön för lika arbete, länk:

Barn godis lika lön

Internet både plus o minus

– Det finns både bra och dåliga saker på nätet och vi som samhälle kan inte kapitulera och släppa allt fritt, ansåg hon. Porrfilter i skolan är ingen universallösning – men det är en viktig signal: Skolan ska inte förse elever med fri tillgång till pornografi, vilket blev hennes avslutningsord.

facebook Twitter Email